כלי נגישות

לביקורת התקופתית של הילדים אצל רופא/ת השיניים תפקיד מכריע באיתור ומניעת תחלואה בחלל הפה, כגון דלקת ומחלות חניכיים, עששת ופגיעות ברקמות השן, כמו גם נגעים ברקמות הרכות, כולל מאמץ לאיתור בעיות אורתודונטיות בשלבי התפתחות ראשוניים.

קיימת חשיבות עצומה, להביא את הילדים לביקורת שגרתית ולא רק כשיש משהו מפריע או כואב. כך, מפנימים הילדים את החשיבות של הביקורות והמניעה ולא יוצרים קשר חד ערכי של רפואת שיניים=כאבים.

 

בבדיקת חלל הפה והשיניים, יבדקו הילדים בצורה קלינית, כלומר עם מראת פה קטנה, איתה יכולים הרופאים לראות את מצב השיניים, החניכיים וריריות הפה ובעת הצורת יבוצעו גם צילומי רנטגן מתאימים.

הצילומים הבאים מדגימים שני צילומי נשך המבוצעים בדרך כלל בבדיקת השיניים, כל חצי שנה, כשתפקידם העיקרי הוא באיתור עששת בין השיניים ומחלת חניכיים:

 

bitewings

 

בבדיקה התקופתית של חלל הפה אצל ילדים, מתבצעות הפעולות הבאות, תוך התאמת הפעולה והתדירות באופן אישי לילד/ה:

תדירות מומלצת מהות הפעולה פעולה
במפגש הראשון בלבד, עדכון פרטים אישיים אחת לתקופה פתיחת תיק רפואי תוך רישום פרטים אישיים שונים, כולל שם ומספר תעודת זהות, כתובת, טלפונים וכדומה. במקרה של ילדים ובמיוחד הקטנים שבהם, ילקחו גם פרטים נוספים כמו שם הגננת והגן, תחביבים, מיקומו של הילד בסדר הילדים בבית, מצב משפחתי של ההורים ועוד רישום ופתיחת תיק רפואי
במפגש הראשון פרטים מלאים, עדכון פרטים רפואיים אחת לתקופה רישום פרטים רפואיים שונים כולל שימוש בתרופות, רגישות לתרופות וחומרים, אשפוזים בבית חולים, ניסיון דנטלי קודם וכדומה רישום שאלון רפואי
אחת לשישה חודשים בדיקת חלל הפה על ידי צפיה ישירה או עקיפה בעזרת מראת פה, הכוללת את בדיקת השיניים, הסגר, החניכיים והרקמות האחרות בחלל הפה בדיקה קלינית
אחת לשישה חודשים פרט למקרים מיוחדים ביצוע ובדיקת צילומי רנטגן מחלל הפה, על ידי צפיה ישירה ו/או עקיפה בעזרת זכוכית מגדלת או רנטגן דיגיטלי במחשב. מצילומים אלה, מתקבל מידע לגבי השיניים (חורים, כיוון בקיעה, מצב נשירה וכד') ומצב העצם התומכת בדיקה רנטגנית


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

 

שאלה:
כל כמה זמן צריך להגיע עם ילד לביקורת ?

 

 

תשובה:
באופן עקרוני, יש להגיע כל חצי שנה לביקורת, פרט למצבים מיוחדים על פי הנחיית הצוות הרפואי.

במהלך חצי שנה יתכנו שינויים "מספיק גדולים", אשר יביאו לצורך בטיפול, כלומר ניתן בפרקי זמן אלה
להביא להתפתחות עששת או דלקת חניכיים, להתפתחות מעששת התחלתית לעששת עמוקה
ומעששת נרחבת לפגיעה במוך השן.
היה ולא מגיעים בזמן לביקורת, עלולים להימנע מאיתור הנזק בזמן ובכך להביא לנזק גדול יותר לשן, לפגיעה בעתידה ולעלייה בעלויות הטיפול בה.

 

 

שאלה:
 האם לא כדאי לי להביא את ילדתי לעשות ביקורות בזמן שמציק לה משהו מהשיניים ?

 

תשובה:
יש להמנע מלהגיע לביקורת רק כשכואב לילד/ה, קישור שכזה יביא לתחושה וקשר לא טוב ביחס לטיפול ולמרפאת השיניים.
גם עם זה קרה פעם אחת, יש לשנות את ההרגל ולבגיע לביקורות באופן קבוע, ללא קשר לצורך וכאבים, זאת על מנת לשמור על בריאות חלל הפה של הילד/ה וליצור אצלהם חיזוקים חיוביים ולא רק קישור להפרעות וכאבים.

לעומת זאת, בוודאי שבמקרים של כאב או הפרעה אחרת, יש להגיע למרפאה על מנת לעזור לילד שכבר הגיע למצב הכואב או מפריע.

במרבית המקרים, ביקורות תקופתיות, ימנעו או יפחיתו מאד את הצורך והישנות של מקרי החירום האלה !

 

 

שאלה:
הייתי היום עם בני במרפאת השיניים לבדיקה והרופא לא מצא כלום, אז בשביל מה צריך את הבדיקה ?

 

תשובה:
במהלך ביצוע הבדיקה התקופתית, נמצאים לעיתים ממצאים כגון חורים או שחזורים ישנים שבורים או אף דלקת חניכיים, כך שבאיתורם המוקדם, אנו מסוגלים לטפל בבעיה כשהיא עוד קטנה יחסית ולמנוע נזק גדול יותר ומיותר.

במקרה וביצעתם בדיקה ונמצאו מעט ממצאים יחסית או ללא כל ממצא שדורש טיפול, זה מצויין ולכך אנו שואפים... יש לעודד את הילד על כך, שבדיקה ללא ממצאים היא תוצאה מצויינת ולהקפיד להגיע שוב לביקורת שיגרתית בפעם הבאה.
 
 

נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה