כפי שכבר תואר, במקומות שונים באתר, עוסקת רפואת השיניים בימינו במניעה, כלומר הפחתת היווצרות ו/או התקדמות של המחלות השונות בחלל הפה.
חלק מתהליך המניעה של העששת, או בשמה הנפוץ - חור בשן, הוא ביצוע של איטומי חריצים וחרירים במשטחים הגלויים של השיניים.
לאיטומי החריצים והחרירים בשיניים תפקיד עיקרי בהפחתת כמות שאריות המזון והחיידקים הנשארים זמן רב בסמוך לנקודות התורפה של השיניים . התהליך מתקיים בכך שאוטמים את החריצים והחרירים ויוצרים משטח חלק יותר, כך ששאריות המזון גולשות מעליהם ולא "נתקעות" בהם.
בנוסף, לאיטומי החריצים תפקיד משני באיתור מוקדי עששת ראשוניים, שעברו את הגבול הדק שבין איטום לסתימה, אך לא תמיד נראים בצילומי הרנטגן. במהלך ביצוע האיטום, יתכן ותתגלה עששת עמוקה יותר, אשר הטיפול בה הוא על ידי סתימה רגילה ואילולא היינו מבצעים את האיטום, לא היינו מגלים אותה כלל, כך שהנזק לשן היה גובר.
במהלך הטיפול לאיטום חריצים בשיניים, מבוצעות הפעולות הבאות, בדרך כלל, ללא צורך בהרדמה מקומית:
הכנת השן- סילוק שאריות מזון וצביעה מתוך חריצי וחרירי השיניים ולאחר מכן תהליך להגדלת שטח האחיזה של האיטום לשן.
ביצוע האיטום - הנחת חומר האיטום באזורים המיועדים והקשייתו על ידי אור מתאים.
איטום החריצים, כשכבת "פלסטיק" דקה, המודבקת למשטחי השן, עלול ל"התקלקל" עם הזמן, להתקלף לחלוטין או כחלקים ממנו, שם יתפסו שוב שאריות ולכן קיימת חשיבות גדולה לביקורות התקופתיות, זאת על מנת לאתר את האיטום שנפגם ולחדשו בהקדם האפשרי.
האם איטום חריצים מונע את כל החורים ?
בפרוש לא. ביצוע האיטום בצורה מיומנת, מפחית מאד את הסיכוי לעששת במשטחי השיניים שנאטמו. למרות זאת, לא ניתן לאטום את כל השן, לכן במקרים של צחצוח לקוי ואכילה מרובת פחמימות, תוכל להתפתח עששת באזורים אחרים כמו במשטחים שבין השיניים.
תמונה המציגה איטום חריצים בשן.
כמו כל תהליך מניעתי, יש להשתמש בו בחוכמה ובהתאמה לצרכי המטופל/ת באופן אישי. למטופלים בעלי קצב התפתחות חורים גבוה וקשיים בשמירה על היגיינת הפה, הטיפול לאיטום החריצים הוא הכרחי !! לעומת זאת, למטופלים בעלי צורת שיניים שטוחה, חריצים רדודים ומעוגלים, רמת היגיינה מעולה וקצב התפתחות עששת נמוך מאד, הצורך באיטומים קטן יותר.
האם הטיפול לאיטום חריצים מתאים לכל הגילאים ?
בהחלט כן. למרות שנהוג לחשוב שאת איטומי החריצים עושים רק כטיפול בשיניים של ילדים, הרי שהטיפול מתאים במיוחד לשיניים קבועות אצל ילדים ומבוגרים כאחד. לכל מטופל/ת ולכל שן, היה והם מתאימים להגדרות ולצרכים, ניתן לבצע איטום חריצים, להגנה נוספת, ללא הבדלי גיל.
איטומי החריצים הם רק חלק ממערך המניעה הנרחב שיש לרופאי השיניים להציע ולמטופלים לבצע, על מנת להילחם בהתקדמות החורים בשיניים.
הטיפול לאיטום החריצים, לא מונע חורים בשן לבדו !. ברמה היומיומית, עדיין יש לצחצח טוב, להעביר חוט, להפחית מכמות המזון העשיר בפחמימות ועוד ועוד...
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
שאלה:
הרופאה המליצה לי על איטומי חריצים, מהם סיכויי ההצלחה ?
תשובה:
איטום החריצים, הינו טיפול מניעתי באזור משטחי השן המחורצים.
כשהאיטום מבוצע על ידי אדם מיומן, בצורה נכונה, עם החומרים המתקדמים ומקפידים על תנאים מתאימים, כולל מעקב תקופתי וחידוש האיטום בעת הצורך, אחוזי הצלחת האיטום במניעת עששת גבוהים ביותר.
שאלה:
הרופא טוען שיש בחריצי השן, התחלה של עששת וכדאי לבצע איטום, למה לא לבצע כבר סתימה ?
תשובה:
איטום חריצים הוא שלב שמרני יותר מביצוע סתימה, אם ניתן - עדיף להגיע למצב של איטום ולא של סתימה, העששת במצב זה מצויה בחריצים וסילוק החומר הפגוע יכול למנוע צורך בסתימה !
לעיתים משמש ביצוע האיטום כחלק מתהליך האבחון, כך שהיה וחושפים עששת עמוקה יותר במהלך האיטום תבוצע סתימה או סתימה ואיטום על פי הצורך.
שאלה:
האם איטום חריצים יכול למנוע עששת גם בחריצים שבין השיניים ?
תשובה:
איטום חריצים מבוצע על גבי משטחי הלעיסה המחורצים או במשטחים מחורצים אחרים, כמו אלה הפונים לכיוון הלשון ולכיוון השפה.
ה"חריצים" בין השיניים, אינם חריצים אלה מרווחים שבין שן לשן ואותם לא ניתן לאטום.
מניעת העששת במשטחים אלה מתבצעת על ידי העברת חוט יומיומית בין השיניים.
שאלה:
האם איטום הוא טיפול לשיני חלב, לשיניים קבועות לילדים או גם למבוגרים ?
תשובה:
איטום חריצים מבוצע על פי צורך, בכל שן וזאת על מנת למנוע התפתחות עששת, כמו גם כטיפול בעששת התחלתית בחריצי השיניים ללא קשר לגיל המטופלים.
נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה