כלי נגישות

בחלל הפה רקמות מסוגים שונים ולעיתים הן נפגעות מנגעים שונים.

נגעי חלל הפה, עלולים לגרום לכאב בזמן אכילה ואף בדיבור. קיימים סוגים רבים ושונים של נגעים כששניים מהנגעים הנפוצים ביותר בחלל הפה הם שלפוחיות הרפס (הידוע גם בשם שלפוחיות או פצעי חום) ואָפְטוֹת (האות פ' רפה).

אָפְטוֹת (aphthous) נקראות גם פצעי מוגלה, או כיבים, מופיעות בדרך כלל כנגע שטוח בודד, לרוב קטן (3-6 מ"מ), לרוב בצבע לבן עם הילה אדומה, אשר מופיע לרוב על הלשון, החיך הרך, על רירית פנים השפתיים והלחיים ופחות על  החיך הקשה או בחניכיים. האפטה כואבת למדי ונמשכת בדרך כלל בין 5-10 ימים.

נגע האפטה נפוץ בכשמונים אחוזים מהאוכלוסייה בין הגילאים של 10 עד 20, יותר אצל נשים. המידע המוכח כרגע מצביע על כך שאפטות נוצרות כתוצאה מתגובה חיסונית מקומית אשר קשורה למתח, טראומה, או גירוי, כמו גם מאכלים חומציים כמו עגבניות, פירות הדר או אגוזים, ידועים כגורם לגירוי.

אפטות אינן מדבקות משום שהן אינן נגרמות על ידי חיידקים או גורמים ויראליים ולא ניתן להדביק  בהן באופן מקומי או לאדם אחר.
הטיפול באפטות מכוון להקלת אי הנוחות, הכאב וכן שמירה מפני זיהומים. הטיפול הנפוץ הוא על ידי משחה המכילה סטרואידים כמו אוראקוט Kenalog in Orabase  0.1%, או בנוזל מאלחש כמו Kank-A אשר בנוסף להפחתת הכאב מהאזור, הנוזל מחטא את האזור ומצפה אותו בשכבת הגנה.

במצבים מסוימים בהם האפטות מופיעות בשכיחות גבוהה, במספר מוקדים בכל פעם ו/או בגודל גדול במיוחד, יתכן ונגעי האפטות הן סממן של מצב סיסטמי נרחב יותר כגון בעיה במערכת העיכול או החיסון.

שלפוחיות חום הם שלפוחיות מלאות נוזל אשר בדרך כלל מופיעות על השפתיים. הם גם יכולים להופיע גם על החניכיים, או על החך הקשה, אבל זה נדיר יותר. שלפוחיות חום בדרך כלל כואבות, כשהכאב עשוי להקדים את הופעת הנגע הנראה עד כמה ימים. השלפוחיות יכולות להיקרע תוך מספר שעות ולאחר מכן להתחיל להגליד. התהליך נמשך כשבוע עד עשרה ימים.

וירוס זה לטנטי (רדום) אצל אנשים נגועים,  אבל עלול להיות  מופעל על ידי תנאים כמו לחץ, חום, טראומה, שינויים הורמונליים ואף חשיפה לשמש. כשהנגעים מופיעים שוב, הם נוטים להיווצר באותו מקום.

שלפוחיות החום מדבקותשלפוחיות החום מדבקות, כשהזמן בין קריעת השלפוחיות ו​​עד שהנגע מחלים לחלוטין, הוא הזמן בו הסיכון הגדול ביותר עבור התפשטות הזיהום. הווירוס יכול לעבור ולהדביק במגע, לעיניים ואף את אברי המין, באדם הסובל כמו גם לאנשים אחרים.

הטיפול בשלפוחיות החום כולל ציפוי הנגעים במשחת הגנה המכילה נוגד נגיפים, כמו כמו משחת אציקלוויר 5%. כרגע עדיין אין תרופה.

על מנת להפחית את הסיכוי להדבקה בוירוס ההרפס מומלץ להימנע ממגע ברירית כאשר הנגע קיים, אין לסחוט או לצבוט את השלפוחיות, יש לשטוף ידיים היטב לפני מגע בעיניים, אזור איברי המין, או אדם אחר. לצערנו ולמרות כל הזהירות, ניתן להעביר את וירוס ההרפס גם כאשר אין נוכחות ברורה של שלפוחיות.

סוגים נוספים של שינויים ונגעים בחלל הפה:

טורוס - בליטה גרמית - בחיך הקשה נקראת palatinus - ובלסת התחתונה נקראת - mandibularis צמיחה גרמית קשה אשר נפוצה אצל אנשים מעל גיל 30, ורק לעתים רחוקות זקוק לטיפול בעקבות צורך בהתאמה של שיניים תותבות.

Leukoplakia - נגע בצבע לבנבן בעל עובי המופיע כתלאי על החלק הפנימי של הלחיים, החניכיים או הלשון. לרוב נגרם על ידי צמיחה עודפת של תאים ושכיח אצל משתמשי טבק, כמו גם גירוי של תותבות או הרגל של לעיסת הצד הפנימי של הלחי. נגע מסוג זה עלול להתפתח בחלק מהמקרים לנגע סרטני.

קנדידה - זיהום פטרייתי המתרחש כשפטריות המצויות בחלל הפה מתרבות לכמויות גדולות. נפוץ בקרב מרכיבי תותבות ומתרחש לרוב אצל אנשים צעירים מאד, או זקנים, חלשים בעקבות מחלה, או שיש להם בעיה עם המערכת החיסונית שלהם, כמו גם אנשים בעלי תסמונת יובש בפה. קנדידה יכולה להתפרץ גם בעקבות טיפול אנטיביוטי, אשר מקטין את כמות החיידקים הנורמליים בפה ומאפשר שיגשוג של הפטרייה.

לשון שעירה - מצב נדיר יחסית המתרחש עקב התארכות של בלוטות הטעם אשר עלול להיגרם על ידי היגיינת הפה ירודה, כתגובה לגירוי כרוני ברקמת הפה וכן עישון. 
 
 סרטן הפה - עשוי להופיע ככתם לבן או אדום של רקמות הפה, או כיב קטן שנראה כמו כיב שגרתי וכואב.
האזורים הנפוצים ביותר בהם מתפתח סרטן הפה נמצאים בשפתיים, על הלשון ורצפת הפה.
תסמינים אחרים כוללים גוש אשר ניתן לחוש בו בתוך הפה או הצוואר, כאב או קושי בבליעה, בדיבור, או לעיסה, כל כיב, גוש או יבלת, כמו גם צרידות שנמשכת יותר משבועיים, חוסר תחושה באזור מסויים בפה או באזור הפנים.

 

מה ניתן לעשות על מנת להפחית את הסיכוי לנגעים בחלל הפה ?
  • הפסקת עישון. 
  • הפחתת לחץ. 
  • הפחתה מפגיעות בפה הנגרמת על ידי צחצוח שיניים קשה, מזון קשה ושיניים תותבות שאינן מותאמות. 
  • לעיסה איטית. 
  • שמירה על היגיינת פה טובה, כולל ביקורים סדירים אצל רופא השיניים והשיננית. 
  • תזונה מאוזנת כולל ויטמינים. 
  • זיהוי רגישויות למזון והימנעות ממנו. 
  • שתית מים מרובה. 
  • הימנעות ממזון או משקאות חמים במיוחד.

חשוב להתייעץ עם רופא אם פצע בפה לא נרפא בתוך שבועיים. פצעים בפה מאפשרים לחיידקים ווירוסים להיכנס לגוף ולפתח זיהומים. 

אנשים הצורכים אלכוהול, מעשנים, משתמשים בטבק, מטופלי כימותרפיה או הקרנות, מטופלי מח עצם או תאי גזע, חולים עם מערכת חיסונית חלשה,  מומלץ לבצע ביקורת קבועה על ידי רופא. אחד מהסימנים הראשונים של סרטן הפה הוא פצע בפה שאינו נרפא.

הבדיקה הנפוצה היא של אזור הראש, הפנים, הצוואר, השפתיים והחניכיים. עוד ייבדקו בחלל הפה אזורים בעלי סיכון גבוה, כמו רצפת הפה - האזור מתחת ללשון ומצידי הלשון, החיך הקשה והחיך הרך. אם יאותר נגע חשוד, הרופא עשוי להמליץ ​​על בדיקה מעמיקה יותר של רקמות רכות בחלל הפה.

 

נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה