כלי נגישות

לעיתים קיימת פגיעה במוך השן, אשר מובילה לטיפול שורש, בזמן ששורש השן עדיין לא הספיק לסיים את התפתחותו, הוא קצר יותר וקצה השורש רחב ו"פתוח".
בנוסף, תהליכים דלקתיים, שלא טופלו בזמן, עלולים לפגוע בקצה חוד שורש השן, בשיניים שלא טופלו בעבר אך גם בשיניים שבוצע בהן כבר טיפול שורש.

מצבים אלו מקשים מאד להגיע לתוצאה טובה וחזויה של טיפול שורש או חידוש טיפול שורש ולכן משתמשים בתהליך ביניים הנקרא אפקסיפיקציה.

כשמוך של שן "צעירה" נפגע, עלול להתקיים מצב בו התאים בתעלת השורש נפגעו ולא ישלימו את בניית קצה השורש, כך שהוא נשאר "פתוח" ואין דרך לאטום אותו היטב בעזרת טיפול שורש.
תהליך החיוד (אפקסיפיקציה) המבוצע לרוב בעזרת חומר בסיסי, גורם ל"ריפוי" קצה שורש השן ובניית איטום בקצהו, כך שניתן יהיה לבצע טיפול שורש בעל סיכויי הצלחה טובים יותר.

במקרים של דלקת באזור חוד השורש, כולל המצבים בהם השן כבר טופלה בעבר על ידי טיפול שורש, יבצעו לרוב תהליך של טיפול בשורש פתוח, בו מנצלים את תכונות החומר הבסיסי על מנת ל"רפא" ולהקטין את התהליך הדלקתי, עוד לפני שיבוצע טיפול השורש, כמו גם לפני שהשורש יאטם מחדש במהלך חידוש טיפול השורש.

תהליך האפקסיפיקציה כולל הנחת חומר ייעודי, בתוך תעלות השורש, לאחר ניקוי טוב שלהן כמובן, כשאת פתחי הכניסה לתעלות סוגרים עם סתימה זמנית. על פי חומרת המצב ייקבע מועד ומהות המשך הטיפול שיכול להיות כמפגש לסיום טיפול השורש או החידוש, אך גם למפגש להחלפת החומר והמשך תהליך החיוד.


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
למה צריך לעשות את התהליך הזה אם צריך בסופו של דבר לעשות טיפול שורש ?

תשובה:
המטרה בביצוע טיפול זה היא הכנת השן הקבועה לטיפול שורש.

במצב בו חוד שורש השן עדיין לא הספיק להיבנות או שתהליך דלקתי פגע בו, לא ניתן לאטום טוב את השן ולכן מבצעים קודם לכן תהליך ממושך הגורם לסגירת קצה השורש ותורם להצלחת טיפול השורש.

 

שאלה:
ממה צריך להיזהר בתקופת הטיפול הארוכה ?

תשובה:
במהלך הטיפול לסגירת חוד השורש, נשארת השן פגיעה יותר משום שחלל הגישה ללשכת המוך בשן נאטם בסתימה זמנית בלבד, כך שאנו דואגים מכוחות לעיסה אשר עלולים לגרום לשבר.

יש לנסות להימנע מהפעלת כוחות חזקים על השן, אין לנגוס עם השן בגזר, לדוגמא !

שאלה:
האם צריך לעשות עוד טיפול בשן לאחר תהליך החיוד ?

תשובה:
בהמשך הטיפול ולאחר אישור הצלחתו על ידי צילום רנטגן, מתבצע טיפול שורש.
לאחר תקופת מעקב קצרה, תוחלף הסתימה הזמנית, על פי מצב השן, בסתימה קבועה או במבנה וכתר כשבשיניים צעירות ניתן לבצע כתר טרומי, על מנת להגן על השן ולהחליפו בעתיד בכתר קבוע.

מעבר לכך, ביקורות שגרתיות כל חצי שנה ישמשו בדרך כלל למעקב, אלא אם ניתנה הנחייה אחרת.

שאלה:
למה תהליך החיוד ממושך כל כך ?

תשובה:
החומר שמונח בתעלות השורש בסיסי מאד, פועל להפחתת דלקת ולעידוד תאי בניית דנטין ועצם בקצה השורש.
התהליך ארוך משום שתהליכי הפחתת הדלקת ובניית קצה שורש השן הינם ארוכים.

נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה