כלי נגישות

רפואת השיניים בימינו, עוסקת רבות באסתטיקה וצרכים תרבותיים, אשר אינם דווקא רפואיים, כלומר נוגעת בתחומים קוסמטיים ולא רק בתחלואת חלל הפה.

תרבויות שונות מגדירות אופנות שונות, כך שקיימות תרבויות המעדיפות שיניים מחודדות, שיניים מקוצרות, שיניים מקושטות בשיבוץ אבני חן או מצופות בכתרי זהב. התרבות המערבית והאופנה הנוכחית, מעריכה, מעדיפה ומעודדת חיוך מלא ולבן.

הגוון הטבעי של השן אינו לבן ! הצבע הטבעי דומה יותר לשנהב, בז' בהיר או לבן דהוי. שיניים יכולות להיות כהות באופן טבעי או להתכהות יותר, מכמה סיבות עיקריות:

1. כתמים חיצונים, הנוצרים עקב גורמים צבענים שונים, כמו צבעי מאכל, תבלינים, עישון ועוד.

2. רובד חיידקים ואבנית, הנוצרים כשכבות חיצוניות של שאריות מזון, חיידקים ומינראלים על גבי השן.

3. עששת, חורים, ריקבון השן, אשר גורמים לשינויי צבע מתוך השן.

4. שחיקת האמייל, השכבה החיצונית של השן, והשתקפות מוגברת של השכבות הפנימיות יותר.

5. שיניים שאינן חיות, לאחר חבלה או שחזור עמוק.

6. טיפולי שיניים קודמים, כמו שחזורים אפורים או טיפולי שורש.

7. שינויים (עוד מתקופת הילדות) בתהליך בניית רקמות השן, פגמים באמייל, נטילת תרופות מסוימות, מחלות חום ועוד.

הבהרת השיניים, על שיטותיה השונות, מתבצעת על ידי חומרים כימיים מחמצנים, אשר גורמים להבהרת צבע השן.
חומרים אלה "מוציאים" מהשן את גורמי הצביעה על ידי החלפת מקום בין חלקיקי חמצן "נקיים" מתוך חומר ההלבנה, לבין חלקיקים צבעוניים "מלוכלכים", הכלואים בשן.

השיטות להבהרת השיניים, נבדלות בעיקרן בריכוז החומר המלבין, כך ששיטות הלבנה הנמכרות בבית המרקחת (על המדף), מכילות ריכוז נמוך של חומרי הלבנה, כך שהתוצאה של ההבהרה בפועל מועטה. לעומתם החומרים השימושיים במרפאות השיניים, בעלי ריכוז גבוה בהרבה, השפעה משמעותית יותר על הבהרת השיניים והתהליך תחת פיקוח רפואי.

עוד הבדל משמעותי בשיטת ההלבנה, הוא משך הזמן בו נמצא חומר ההלבנה וצמידותו למשטחי השן. משחת שיניים מלבינה נמצאת על השן מעט מאד זמן ולא ממש נצמדת למשטח השן כך שפעולתה תהיה מועטה מאד. ג'ל הלבנה סמיך המונח על משטחי השן בתוך תבנית המותאמת לשיניים, נמצא בקרבה מוחלטת למשטח השן ולמשך זמן ארוך יותר, כך שפעולתו תהיה יעילה הרבה יותר.

לחומרים אלה ולתהליך ההבהרה בכלל, יש מעט תופעות לוואי, רובן חולפות לאחר תקופה קצרה, כמו רגישות בשיניים ובחניכיים. בטיפול לא מבוקר ניתן לעיתים לפגוע בעצבי השיניים ובחניכיים.

האם אצל כולם זה עובד ?
כמו כל טיפול, ההשפעה היא אישית. לעיתים יש צורך בזמן ממושך יותר ובריכוז גבוה יותר על מנת להבהיר את השיניים. בעיקרון שיניים כהות מאד לא יהפכו לבהירות מאד, אלא יובהרו על ידי שינוי הגוון בכמה דרגות, דבר שבדרך כלל מספק מאד את המטופלים הללו.

bleaching


תצלום המדגים הבהרת שיניים בלסת עליונה בלבד, לעומת התחתונה, שלא טופלה, לאחר שבועיים של טיפול יומיומי, שעה בכל יום, בבית. הגוון הטבעי היה A3 ולאחר ההבהרה בלסת העליונה, הגוון הבהיר בשתי דרגות ומוגדר כ- A1. התמונה צולמה עם מדידי צבע לשיניים והמטופל ימשיך בטיפול גם בלסת התחתונה.

נקודה למחשבה...
דבר מפליא הוא שלמרבית המטופלים אשר מעוניינים בהלבנה, צבע שיניים בהיר למדי, כנראה משום שאצלם ניתן לשים לב לשינויים ולכהות הנוצרת עם הזמן וזה מפריע להם ! מרבית המטופלים בעלי גווני השן הכהים יותר, אינם דורשים לעבור הלבנה , כנראה משום שרגילים לכך.

בכל שיטות ההלבנה, אנו מדברים על תהליך הפיך, כלומר תהליך שהשפעתו המבהירה, דועכת עם הזמן, בדרך כלל אחרי חודשים רבים עד שנים ספורות.

שיטות הבהרת השיניים, המבוצעות תחת פיקוח רפואי, נחשבות כאיכותיות והיעילות ביותר. ריכוז החומר הפעיל גבוה וטכניקת הטיפול מאפשרת הישארות של החומר בקרבת חומר השן ולאורך זמן ממושך, דבר המביא לתוצאה אסתטית משופרת ובטוחה יותר.

בכל השיטות להבהרת השיניים, המבוצעות על ידי רופאי השיניים, מתקיימות הפעולות הבאות:
בדיקה קלינית ורנטגנית מקדימה -בדיקת השיניים על ידי צפייה ישירה או עקיפה בעזרת מראת פה וצילומי רנטגן, הכוללת את בדיקת השיניים והרקמות הרכות, מדידה ורישום גוון השיניים, אבחון גורמי הצביעה והנחיית המטופל/ת לדרך הטיפול, יתרונותיו, מגבלותיו ועוד. בנוסף מבוצע גם ניקוי השיניים תוך כדי הסרת רובד ואבנית ופוליש להסרת הכתמה חיצונית.
ביצוע תהליך ההבהרה -ביצוע תהליכי טיפול והכנה מקדימים, הדרכת המטופל/ת לתהליך ולאחר מכן ביצוע התהליך עצמו.
ביצוע מעקב וביקורות לתהליך ההבהרה -ביצוע מפגשי ביקורת במהלך ההבהרה ולאחריה, כולל תיעוד השינויים בגוון השיניים.

קיימות שתי שיטות עיקריות להבהרת שיניים, הנהוגות על ידי רופאי השיניים, האחת מתבצעת בעיקר בבית המטופל/ת והשנייה במרפאה עצמה.

בשיטת ההלבנה הביתית, נלקחים מטבעים של השיניים על ידי חומר סיליקונימהם יוצר טכנאי השיניים תבניות הלבנה (סדים שקופים). במפגש נוסף עם המטופל/ת נמסרים הסדים יחד עם מזרקי חומר ההלבנה, תוך מתן הסבר לשימוש בהם. המטופלים הולכים לביתם/עבודתם ומבצעים את הנחיות הרופא/ה, מגיעים לביקורות ולמפגש הסופי. הטיפול מבוצע בין שעה למספר שעות ביום, למשך כשבועיים. כתלות בהתקדמות התהליך והתוצאות, מפסיקים את התהליך לפני הזמן או ממשיכים עוד, לזמן נוסף של התהליך.

לעומתה השיטה השנייה, הלבנה מהירה במרפאה או הלבנה בלייזר, בה נעשה שימוש במזרזי תהליך, כמו מנורות מיוחדות או לייזר. בשיטה זאת מגיעים המטופלים לתור ממושך, בו מתחילים בתהליך של בניית מגן לחניכיים, לאחריו מונח חומר ההלבנה על משטחי השן והוא עובר הפעלה וחיזוק על ידי הפעלת מקור אור או חום בקרבת החומר, דבר הגורם לתהליך ההלבנה לפעול במהירות. הטיפול מבוצע בין שעה לשעתיים, באופן חד פעמי. כתלות בהתקדמות התהליך והתוצאות, ניתן להמשיך למפגש נוסף לאחר כשבוע, לסבב נוסף של התהליך.

איזו הלבנה לבחור ?
פרט למצבים מיוחדים, בהם יש לכם אירוע בעוד יומיים וברצונכם לעשות את תהליך ההבהרה בדחיפות, אז ההמלצה היא ללכת עם ההמלצה של רופא/ת השיניים שלך. כלומר, רופאים בוחרים לעצמם את השיטה המתאימה ביותר ליכולתם, לציוד שברשותם, לניסיונם וניסיון סביבתם, כך שעדיף לבצע תהליך שהרופא/ה שלך מכיר/ה ומנוסה בו.

כמו ברוב המקרים, גם כאן יש בתהליך המהיר של ההלבנה המהירה, מעט יותר תופעות לוואי, אך גם הן נעלמות ברובן, מהר מאד.

פתק מהרופא ...
חושבים להלבין את השיניים ?, עשו את התהליך בצורה מסודרת, בהנחיה ופיקוח של רופא/ת שיניים. תהליך מבוקר זה נותן את התוצאות הטובות ביותר, בפחות זמן ומינימום תופעות לוואי.


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
מה ההבדל בין שיטות ההלבנה המקצועיות, על ידי סדים ועל ידי מכשירי אור ולייזר ?

תשובה:
הלבנה על ידי סדים, מבוצעת בצורה איטית ומבוקרת, בעיקר בבית המטופל, על פי הנחיות המרפאה.
הלבנה זו נמשכת בדרך כלל כשבועיים, כשעה כל יום או במהלך השינה בלילה.

הלבנה במרפאה תוך שימוש במאיצי הריאקציה, מבוצעת בצורה מהירה מאד ותחת בקרה במרפאה.
הלבנה זו נמשכת כשעה עד שעתיים, לרוב יש לחזור על התהליך לאחר שבוע ולאחר שבועיים, לקבלת תוצאות טובות.

אותן תופעות לוואי מינוריות מדווחות בשתי השיטות, יתכן שמעט יותר בשיטה המהירה !

שאלה:
האם חומרי ההלבנה מזיקים, בשימוש רגיל, למרכיבי חלל הפה ?

תשובה:
לא, חומרי ההלבנה הינם חומרים מחמצנים, המחדירים חמצן במקום חלבונים הכלואים בשכבת השן וצובעים אותה.
תהליך זה אינו מזיק באופן עקרוני ותופעות הלוואי כוללות מעט רגישות בשיניים ובחניכיים  !

שאלה:
האם ניתן להלבין שיניים עם משחות השיניים להלבנה בלבד ?

תשובה:
המשחות מסירות מעט מהצביעה החיצונית ובעזרת מעט חומרים כימיים מלבינים, יכולה להביא למעט הלבנה.

את התוצאה המצופה מהלבנה אמיתית של שיניים, לא ניתן לקבל אך ורק משימוש במשחות אלו,
אך הן יכולות לשמש כשלב השומר על המצב המולבן לאחר הלבנה מקצועית.

שאלה:
יש לי כתמים בכל השיניים בצבע חום אפור, הרופאה חושבת שזה מאנטיביוטיקה, האם ההלבנה תעזור ?

תשובה:
הלבנת שיניים אשר כהותן נגרמה במהלך בנייתן, כמו ספיגת אנטיביוטיקה ובמיוחד טטרציקלין,
היא הקשה ביותר ולרוב הממושכת ביותר.

לרוב ניתן להביא לשיפור והלבנת השיניים, במצב זה יש להתמיד לתקופות הלבנה ארוכות יותר, כשבמקרים מיוחדים, כשלא מתקבלת תוצאה מספקת, יש לשקול טיפול רדיקאלי יותר, כמו ציפוי השן בחרסינה או בחומר מרוכב.