רפואת השיניים המודרנית העוסקת במניעה, ממשיכה להתקדם בשיטות ובטכניקות לאיתור מחלות בחלל הפה.
חלק מתהליך זה הוא בהתקדמות בטכנולוגיות השימושיות בחיי היומיום במרפאה ובעיקר בצילומי הרנטגן המתקדמים.
לצילומי הרנטגן תפקיד מכריע באיתור של נגעים ברקמות הקשות של הפה, כמו עששת (חורים) ומחלת חניכיים.
צילומים אלו מתבצעים בשלבי הבדיקה והאבחון עוד לפני הטיפול וכן במהלך טיפולי השיניים כשגרה, במרפאות השיניים ובמכונים לצילומי רנטגן.
רפואת שיניים מתקדמת, נשענת מאד על המידע הרב המתקבל מצילומי הרנטגן, כך שלמרבית הטיפולים, אנו זקוקים לצילום על מנת "לראות" את המצב המדויק ולהפחית עד למינימום "הפתעות" טיפוליות.
חסרונם של צילומי הרנטגן, היא קרינת הרנטגן, אשר עלולה במינונים גבוהים לגרום לנזק.
מכשירי הרנטגן במרפאת השיניים ממוקדים לאזור הצילום ובעלי קרינה מועטת, אך קרינה זאת, קרינה מצילומים נוספים בשאר הגוף וקרינה מגורמים אחרים "נספגים" בגוף, כך שאנו כרופאים מנסים להימנע מביצוע צילומים מיותרים.
מה מחכה לנו בעתיד ? כרגע, עדיין תוך שימוש בקרינת הרנטגן, ההתפתחות היא בפיתוח ושימוש בפילם או חיישנים רגישים יותר ובכך לגרום להפחתת כמות הקרינה שנדרשת בכל צילום וצילום.
בתמונה, אמצעי החישה (קולטי הקרינה) הנפוצים כיום בתחום הדנטלי. פילם דנטאלי אשר זקוק לכ- 200 mRad (מילי ראד - אלפית הראד) לצילום תקין (משמאל תחתון), פלטה פוספורית אשר זקוקה לכ- 100 mRad לצילום תקין (מימין עליון) וסנסור דיגיטלי אשר זקוק לכ- 50 mRad לצילום תקין (משמאל עליון).
במרפאתנו משתמשים כמובן בסנסור דיגיטלי, כך שלמעשה בכל צילום, הקרינה מופחתת פי 4 ביחס למרפאות המשתמשות בפילם הרגיל ופי 2 ביחס למרפאות המשתמשות בפלטה פוספורית.
מעבר ליתרון העצום בהפחתת הקרינה, יש לשימוש בסנסור דיגיטלי יש גם יתרונות ביכולת הסידור והשמירה הממוחשבים של הצילומים, מהירות ה"פיתוח" של התמונה וכן בביטול השימוש בחומרי הפיתוח המזהמים.
חוקרים רבים ברחבי העולם, מחפשים תחליף לצילומי הרנטגן. שיטות שונות להדמיה קיימות כבר ואחרות עוד יומצאו. אני מקווה כי טכנולוגיה שונה תאפשר בעתיד סריקה של הרקמות הקשות, כמו עצמות ושיניים, בצורה איכותית וללא שימוש בקרינה זו.
מצד אחד זה חשוב והכרחי ומצד שני עלול לגרום נזק, מה עושים ? התשובה מצויה ביחסי האמון עם רופא/ת השיניים שלך. צילומי רנטגן אשר משמשים לאבחון בעיות או לטיפול איכותי בחלל הפה, הם הכרח. האמון שיש לך ברופא/ת השיניים שלך, הכרחי גם הוא על מנת להרגיע אותך, מהעובדה שלא מבוצעים צילומים מיותרים ואינך נחשפ/ת לקרינה מיותרת.
תמונה זו מדגימה את החשיבות העצומה של צילום הרנטגן ברפואת שיניים המודרנית:
המטופל שסבל מכאב נבדק ובחלל הפה ניתן היה לראות רק שן טוחנת עם סתימה פשוטה במשטח הלעיסה. לעומת זאת הצילום הדגים שבשן יש טיפול שורש, איבוד תמיכת עצם רבה ושבר של שורשי השן עקב כוחות הלעיסה ומכאן הכאב.
אך זה לא הכל. קיימים היום רופאים רבים אשר ראו בחשיבות הפחתת הקרינה בצילומי השיניים ורכשו למרפאתם מערכת דיגיטאלית לביצוע צילומי הרנטגן. במכשירים אלה קיים סנסור מדויק (חיישן) הרגיש לקרינת הרנטגן ומחובר למחשב, כך שהצילום לא מופק כלל על פילם, אלא ישירות למסך המחשב. היתרון הגדול של המערכת הזאת היא בכך שכמות הקרינה שיש להקרין על מנת לקבל צילום תקין היא כרבע מזו של פילם רגיל, כלומר, ניתן לצלם קרוב לארבעה צילומים דיגיטאליים, באותה קרינה, שהייתה מספקת צילום רגיל אחד.
בטבלה הבאה מתוארים הסוגים השונים של צילומי הרנטגן הנפוצים ברפואת שיניים ותפקידם העיקרי.
|
שאלה: |
תשובה: כתלות במצב השיניים, הטיפולים הקודמים והצורך בטיפולים נוספים, ידרשו צילומים שונים על פי בדיקת הרופאה, והמצב שהיא ראתה, היה זקוק הבן לצילום שגרתי ביותר (צילומי הנשך) ואילו את צריכה סדרת צילומים מעמיקה יותר, הנקראת צילומי סטטוס. באופן עקרוני מתבצעים הצילומים הבאים ברפואת שיניים: צילומי נשך - בדיקה שגרתית לאיתור עששת ונסיגת עצם. צילום פריאפיקלי - בדיקת אזור שורש וקצה שורש השן לאיתור דלקת בקצה השורש וכדומה. צילום פנורמי - בדיקה כללית, לאיתור תהליכים בלסתות, מיקום יחסי של גורמים אנטומיים ועוד. צילום סטטוס - כ- 14 צילומים פריאפיקאליים ויותר, בדיקה מעמיקה לאיתור נסיגת עצם, תוכנית טיפול שיקומית מדוייקת ועוד. צילום אוקלוזאלי - בדיקה של לסת אחת, בדרך כלל לאבחון ומיקום נגעים ושיניים. צילום צפלומטרי - בדיקה של פרופיל הראש, בדרך כלל לאבחון הצורך ביישור שיניים. צילום סי טי - בדיקה אזורית או כללית, למיקום ומדידה מדוייקים של אזורים שונים בלסתות, כמו לפני ביצוע שתלים. |
שאלה: הפנו אותי לצילום פנורמי, למה לא ניתן לעשות אותו על ידי תשלום מקופת החולים ? |
תשובה: טיפולי השיניים והצילומים הקשורים לכך אינם נכללים ב"סל הבריאות" ולכן לא ממומנים על ידי הקופות. |
שאלה: למה יוצאים אנשי הצוות מהחדר בזמן שמצלמים אותי ? |
תשובה: צילומי רנטגן מתבצעים על ידי הקרנת קרני איקס, דרך האיזור הנבדק, על גבי משטח הפילם. קרינה זו, נצברת ועלולה לגרום לפגיעה בגוף האדם. משום כך מבוצעים צילומים אלה בשיקול דעת ובהתחשבות כוללת. הצילומים הקטנים, המבוצעים בדרך כלל במרפאה (צילומי נשך ופריאפיקאלי), נוצרים על ידי קרינה נמוכה יחסית ובהגנה מקסימאלית של המטופלים, על ידי סינר או צווארון עופרת המונח על המטופל/ת בזמן הצילום, כמו גם הגנה בקירות המרפאה, למניעת דליפת קרינה, בזמן הצילום, מחוץ לחדר הטיפולים, אל חדר ההמתנה או המשרד. משום כך ועל פי שיקול דעת של הרופאים, ניתן לבצע צילומים מסוג זה, במטופלות בתקופת הריון. צוות המרפאה, יוצא מהחדר בזמן הצילום משום שהוא איננו מוגן, כמו המטופלים המצולמים ולכן עוברים למקום ללא קרינה. |
שאלה: מה ניתן לעשות על מנת לקבל פחות קרינה ? |
תשובה: |