כלי נגישות
רפואת השיניים בימינו, עוסקת רבות באסתטיקה וצרכים תרבותיים, אשר אינם דווקא רפואיים, כלומר נוגעת בתחומים קוסמטיים ולא רק בתחלואת חלל הפה.
תרבויות שונות מגדירות אופנות שונות, כך שקיימות תרבויות המעדיפות שיניים מחודדות, שיניים מקוצרות, שיניים מקושטות בשיבוץ אבני חן או מצופות בכתרי זהב. התרבות המערבית והאופנה הנוכחית, מעריכה, מעדיפה ומעודדת חיוך מלא ולבן.
הגוון הטבעי של השן אינו לבן ! הצבע הטבעי דומה יותר לשנהב, בז' בהיר או לבן דהוי. שיניים יכולות להיות כהות באופן טבעי או להתכהות יותר, מכמה סיבות עיקריות:
1. כתמים חיצונים, הנוצרים עקב גורמים צבענים שונים, כמו צבעי מאכל, תבלינים, עישון ועוד.
2. רובד חיידקים ואבנית, הנוצרים כשכבות חיצוניות של שאריות מזון, חיידקים ומינראלים על גבי השן.
3. עששת, חורים, ריקבון השן, אשר גורמים לשינויי צבע מתוך השן.
4. שחיקת האמייל, השכבה החיצונית של השן, והשתקפות מוגברת של השכבות הפנימיות יותר.
5. שיניים שאינן חיות, לאחר חבלה או שחזור עמוק.
6. טיפולי שיניים קודמים, כמו שחזורים אפורים או טיפולי שורש.
7. שינויים (עוד מתקופת הילדות) בתהליך בניית רקמות השן, פגמים באמייל, נטילת תרופות מסוימות, מחלות חום ועוד.
הבהרת השיניים, על שיטותיה השונות, מתבצעת על ידי חומרים כימיים מחמצנים, אשר גורמים להבהרת צבע השן.
חומרים אלה "מוציאים" מהשן את גורמי הצביעה על ידי החלפת מקום בין חלקיקי חמצן "נקיים" מתוך חומר ההלבנה, לבין חלקיקים צבעוניים "מלוכלכים", הכלואים בשן.
השיטות להבהרת השיניים, נבדלות בעיקרן בריכוז החומר המלבין, כך ששיטות הלבנה הנמכרות בבית המרקחת (על המדף), מכילות ריכוז נמוך של חומרי הלבנה, כך שהתוצאה של ההבהרה בפועל מועטה. לעומתם החומרים השימושיים במרפאות השיניים, בעלי ריכוז גבוה בהרבה, השפעה משמעותית יותר על הבהרת השיניים והתהליך תחת פיקוח רפואי.
עוד הבדל משמעותי בשיטת ההלבנה, הוא משך הזמן בו נמצא חומר ההלבנה וצמידותו למשטחי השן. משחת שיניים מלבינה נמצאת על השן מעט מאד זמן ולא ממש נצמדת למשטח השן כך שפעולתה תהיה מועטה מאד. ג'ל הלבנה סמיך המונח על משטחי השן בתוך תבנית המותאמת לשיניים, נמצא בקרבה מוחלטת למשטח השן ולמשך זמן ארוך יותר, כך שפעולתו תהיה יעילה הרבה יותר.
לחומרים אלה ולתהליך ההבהרה בכלל, יש מעט תופעות לוואי, רובן חולפות לאחר תקופה קצרה, כמו רגישות בשיניים ובחניכיים. בטיפול לא מבוקר ניתן לעיתים לפגוע בעצבי השיניים ובחניכיים.
האם אצל כולם זה עובד ?
כמו כל טיפול, ההשפעה היא אישית. לעיתים יש צורך בזמן ממושך יותר ובריכוז גבוה יותר על מנת להבהיר את השיניים. בעיקרון שיניים כהות מאד לא יהפכו לבהירות מאד, אלא יובהרו על ידי שינוי הגוון בכמה דרגות, דבר שבדרך כלל מספק מאד את המטופלים הללו.
תצלום המדגים הבהרת שיניים בלסת עליונה בלבד, לעומת התחתונה, שלא טופלה, לאחר שבועיים של טיפול יומיומי, שעה בכל יום, בבית. הגוון הטבעי היה A3 ולאחר ההבהרה בלסת העליונה, הגוון הבהיר בשתי דרגות ומוגדר כ- A1. התמונה צולמה עם מדידי צבע לשיניים והמטופל ימשיך בטיפול גם בלסת התחתונה.
נקודה למחשבה...
דבר מפליא הוא שלמרבית המטופלים אשר מעוניינים בהלבנה, צבע שיניים בהיר למדי, כנראה משום שאצלם ניתן לשים לב לשינויים ולכהות הנוצרת עם הזמן וזה מפריע להם ! מרבית המטופלים בעלי גווני השן הכהים יותר, אינם דורשים לעבור הלבנה , כנראה משום שרגילים לכך.
בכל שיטות ההלבנה, אנו מדברים על תהליך הפיך, כלומר תהליך שהשפעתו המבהירה, דועכת עם הזמן, בדרך כלל אחרי חודשים רבים עד שנים ספורות.
שיטות הבהרת השיניים, המבוצעות תחת פיקוח רפואי, נחשבות כאיכותיות והיעילות ביותר. ריכוז החומר הפעיל גבוה וטכניקת הטיפול מאפשרת הישארות של החומר בקרבת חומר השן ולאורך זמן ממושך, דבר המביא לתוצאה אסתטית משופרת ובטוחה יותר.
בכל השיטות להבהרת השיניים, המבוצעות על ידי רופאי השיניים, מתקיימות הפעולות הבאות:
בדיקה קלינית ורנטגנית מקדימה -בדיקת השיניים על ידי צפייה ישירה או עקיפה בעזרת מראת פה וצילומי רנטגן, הכוללת את בדיקת השיניים והרקמות הרכות, מדידה ורישום גוון השיניים, אבחון גורמי הצביעה והנחיית המטופל/ת לדרך הטיפול, יתרונותיו, מגבלותיו ועוד. בנוסף מבוצע גם ניקוי השיניים תוך כדי הסרת רובד ואבנית ופוליש להסרת הכתמה חיצונית.
ביצוע תהליך ההבהרה -ביצוע תהליכי טיפול והכנה מקדימים, הדרכת המטופל/ת לתהליך ולאחר מכן ביצוע התהליך עצמו.
ביצוע מעקב וביקורות לתהליך ההבהרה -ביצוע מפגשי ביקורת במהלך ההבהרה ולאחריה, כולל תיעוד השינויים בגוון השיניים.
קיימות שתי שיטות עיקריות להבהרת שיניים, הנהוגות על ידי רופאי השיניים, האחת מתבצעת בעיקר בבית המטופל/ת והשנייה במרפאה עצמה.
בשיטת ההלבנה הביתית, נלקחים מטבעים של השיניים על ידי חומר סיליקונימהם יוצר טכנאי השיניים תבניות הלבנה (סדים שקופים). במפגש נוסף עם המטופל/ת נמסרים הסדים יחד עם מזרקי חומר ההלבנה, תוך מתן הסבר לשימוש בהם. המטופלים הולכים לביתם/עבודתם ומבצעים את הנחיות הרופא/ה, מגיעים לביקורות ולמפגש הסופי. הטיפול מבוצע בין שעה למספר שעות ביום, למשך כשבועיים. כתלות בהתקדמות התהליך והתוצאות, מפסיקים את התהליך לפני הזמן או ממשיכים עוד, לזמן נוסף של התהליך.
לעומתה השיטה השנייה, הלבנה מהירה במרפאה או הלבנה בלייזר, בה נעשה שימוש במזרזי תהליך, כמו מנורות מיוחדות או לייזר. בשיטה זאת מגיעים המטופלים לתור ממושך, בו מתחילים בתהליך של בניית מגן לחניכיים, לאחריו מונח חומר ההלבנה על משטחי השן והוא עובר הפעלה וחיזוק על ידי הפעלת מקור אור או חום בקרבת החומר, דבר הגורם לתהליך ההלבנה לפעול במהירות. הטיפול מבוצע בין שעה לשעתיים, באופן חד פעמי. כתלות בהתקדמות התהליך והתוצאות, ניתן להמשיך למפגש נוסף לאחר כשבוע, לסבב נוסף של התהליך.
איזו הלבנה לבחור ?
פרט למצבים מיוחדים, בהם יש לכם אירוע בעוד יומיים וברצונכם לעשות את תהליך ההבהרה בדחיפות, אז ההמלצה היא ללכת עם ההמלצה של רופא/ת השיניים שלך. כלומר, רופאים בוחרים לעצמם את השיטה המתאימה ביותר ליכולתם, לציוד שברשותם, לניסיונם וניסיון סביבתם, כך שעדיף לבצע תהליך שהרופא/ה שלך מכיר/ה ומנוסה בו.
כמו ברוב המקרים, גם כאן יש בתהליך המהיר של ההלבנה המהירה, מעט יותר תופעות לוואי, אך גם הן נעלמות ברובן, מהר מאד.
פתק מהרופא ...
חושבים להלבין את השיניים ?, עשו את התהליך בצורה מסודרת, בהנחיה ופיקוח של רופא/ת שיניים. תהליך מבוקר זה נותן את התוצאות הטובות ביותר, בפחות זמן ומינימום תופעות לוואי.
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
במרבית המקרים, כשכותרת השן נפגעת מעששת או מחבלה ומעונינים לשחזר אותה עם חומר מרוכב-אסתטי, יבוצע שחזור אשר מקושר לשן בעזרת תהליך כימי והדבקה.
שחזור זה המיוצר ישירות על השן, בחלל הפה, במרפאה, מותאם לצורת השן בצורה ובצבע ו"מודבק" אליה על ידי חומרי קישור מיוחדים.
תצלום המדגים שבר נרחב של חותכת מרכזית בלסת העליונה, כפי שניתן לראות, הנזק לשן נרחב מאד והפגם האסתטי נרחב. בשן זאת ניתן בוצעה השלמת כותרת, כשחזור מרוכב עם קישור לשן, אשר מסדיר באותו טיפול את הגנת כותרת השן וכן את מראה השן והחיוך.
תצלום המדגים:
(1) מצב של עששת בין שיניים קדמיות בלסת העליונה,
(2) לאחר סילוק עששת ראשוני, המאפשר מבט ישיר על העששת,
(3) לאחר סילוק העששת במלואה והנחת מטריצה,
(4) במהלך תהליך הגדלת שטח הפנים על ידי חומר הצריבה,
(5) השחזור הסופי בצבע השן.
בשלב זה מקבלים המטופלים הנחיה שכוללת הימנעות משימוש במזון כהה ו/או צבעוני במיוחד, במהלך היממה הקרובה ומעקב.
רפואת השיניים בימינו, עוסקת רבות באסתטיקה וצרכים תרבותיים, אשר אינם דווקא רפואיים, כלומר עוסקת בתחומים קוסמטיים ולא רק בתחלואת חלל הפה.
תרבויות שונות מגדירות אופנות שונות, כך שקיימות תרבויות המעדיפות שיניים מחודדות, שיניים מקוצרות, שיניים מקושטות בשיבוץ אבני חן או מצופות בכתרי זהב. התרבות המערבית והאופנה הנוכחית, מעריכה, מעדיפה ומעודדת חיוך מלא, ישר ולבן.
על מנת לשפר את מראה השיניים הקדמיות, ניתן במקרים מסוימים, לבצע ציפוי של המשטח הקדמי הנראה של השן. טיפול זה נקרא חזיתית או למינייט או ויניר והוא משמש לכיסוי חזית השן. ניתן לשקול להשתמש בטיפול זה במצבים הבאים:
1. צביעה פנימית ו/או חיצונית של השן/שיניים שאינה מגיבה ביעילות להבהרת שיניים, צביעה אשר נגרמת לרוב בעקבות שינויים בתהליך בניית רקמות השן, הגורמים לפגמים באמייל וצביעה פנימית וחיצונית. תופעה שכיחה יחסית במהלך הילדות עקב נטילת תרופות מסוימות, מחלות חום ועוד.
2. שחיקת האמייל, השכבה החיצונית של השן והשתקפות מוגברת של השכבות הפנימיות יותר.
3. שיניים לאחר חבלה, שחיקה או שחזור נרחב אשר שינו את צורת השן.
4. טיפולי שיניים קודמים, כמו שחזורים או טיפולי שורש אשר גורמים לשינוי צבע ומתאפשר להימנע מכתר ולבצע טיפול שמרני יותר.
5. שיניים קדמיות "שקועות" (הטייה פנימה לכיוון הפה) שניתן להוסיף עליהן תוספת ולהתאימן לקשת השיניים, במקרים מתאימים כתחליף ליישור שיניים.
הטיפול לציפוי השיניים, מתבצע לרוב על ידי הורדת שכבה של חומר שן, בעיקר מאזור חזית השן והדבקה של החזיתית (אשר נבנית במעבדה), אל השן.
השיטות לציפוי השיניים, נבדלות בעיקרן בסוג החומר המצפה, כשהנפוצים ביותר הם חזיתיות החרסינה וחזיתיות מחומר מרוכב מיוחד. הבדלים אלה משפיעים על צורת הכנת השן, על חומרי הקישור ואף על טכניקת ההדבקה.
בכל השיטות לציפוי השיניים, מתקיימות הפעולות הבאות:
בדיקה קלינית ורנטגנית מקדימה -בדיקת השיניים על ידי צפייה ישירה או עקיפה בעזרת מראת פה וצילומי רנטגן, הכוללת את בדיקת השיניים והרקמות הרכות, הנחיית המטופל/ת לדרך הטיפול, יתרונותיו, מגבלותיו ועוד.
תהליך הכנת השן/שיניים לחזיתיות -במרבית המקרים בהם יבוצעו חזיתיות, השיניים הן ויטאליות (חיות) ולכן יבוצע אלחוש מקומי. לאחר מכן, מסירים מהשן שכבת חומר בצורה מיוחדת, המתאימה כהכנה לחזיתית וכתלות במצב יבוצע שחזור זמני. צורת השן לאחר הכנתה מועתקת במדוייק על ידי מטבע שנלקח מפה המטופל/ת ומועבר ליציקה במעבדה עם נתונים נוספים כמו גוון ושקיפות.
ביצוע החזיתית במעבדה -יציקת המודל ויצירת החזיתית במעבדה על פי המודל והנתונים שהועברו מהמטופל/ת (לעיתים יש צורך במפגש ישיר עם המטופל/ת לקביעה מדוייקת של הגוון).
התאמת החזיתית והדבקתה לשן -בדיקה להתאמת צורה וצבע החזיתית (שחזרה מהמעבדה) לשן המתאימה. לאחר מכן, הכנת השן והחזיתית להדבקה, הדבקתן וסילוק עודפי דבק. הנחיית המטופל/ת לגבי התהליך ודגשים לעתיד.
ביצוע מעקב וביקורות לתקינות החזיתית -ביצוע מפגשי ביקורת שגרתיים, אחת לחצי שנה, בהם ייבדקו כלל השיניים וכך גם השן עם החזיתית.
למי זה לא מתאים...
הטיפול מתאים למרבית המטופלים אך לא מומלץ למטופלים שסובלים מחריקת שיניים ושחיקת שיניים מואצת, להם מומלץ יותר לשקול כתרים ו/או שימוש בסד לילה לאחר השיקום.
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
במרבית המקרים, כשכותרת השן נהרסת ועדיין ניתן לשקם את השן, יבוצע טיפול לשורש השן, שלאחריו יבוצעו מבנה וכתר.
במצבים מסוימים, כשמתקיימים מספר תנאים, שהחשוב בינהם, הוא שלא הייתה פגיעה במוך השן, ניתן להתאים לשן, מילואה, שהיא שחזור מיוחד המיוצר במעבדה, מתאים לצורת השן בצורה ובצבע ומודבק אליה.
תצלום המדגים שבר קיר דק של טוחנת ראשונה בלסת התחתונה, כפי שניתן לראות, שחזור האמלגם בשן נרחב מאד ושאר הקירות גם הם דקים.
בשן זאת ניתן לבצע מילואה, שתסדיר באותו טיפול את הגנת כותרת השן וכן את מראה השחזור.
הטיפול מבוצע לרוב בשני מפגשים רצופים. בראשון מסלקים את השחזור הישן כולל עששת משנית עם קיימת ומכינים את השן לצורה המתאימה לקראת השחזור. לאחר שהשן מוכנה, נוטלים מטבעים של הלסת בה נמצאת השן, הלסת הנגדית וצורת המנשך בינהן. לאחר שהמטבעים הוכנו, מניחים שחזור זמני על גבי השן החשופה להפחתת הרגישות בה עד למפגש השני.
במפגש השני, שמתקיים לרוב לאחר כשבוע, מגיעה עבודת המעבדה (המילואה), מהטכנאי. במפגש זה מסירים את השחזור הזמני ומכינים את השן בעזרת חומרים כימיים שונים לקראת הדבקת המילואה. המילואה מודבקת לשן בעזרת חומר מליטה (צ'מנט) מיוחד, כשלאחר ההדבקה, מסלקים כל השאריות, בודקים ומאזנים שוב את הסגר.
תצלום המדגים מצב שלאחר נפילה של שחזור ישן וחוסר נרחב של הכותרת במלתעה שניה בלסת התחתונה.
מכיוון שלא הייתה פגיעה במוך השן, בוצעה מילואה, אשר יצרה הגנה לכותרת השן, מראה אסתטי, כל זאת ללא פגיעה משמעותית נוספת בחומר השן הבריא וכמובן ללא טיפול שורש ומבנה.
נקודה למחשבה...
טיפול זה, השחזור הייצוק הדבוק לשן, משמש לרוב במצבים שקרובים כבר לצורך בטיפול שורש, למבנה ולכתר. עלות המילואה דומה מאד לעלות של כתר, אך הוא עדיין יותר שמרני ובכך ניתן ל"חסוך" את טיפול השורש והמבנה.
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
שאלה:
מתי כדאי לעשות מילואה בשיניים ?
תשובה:
ניתן לבצע מילואה בשיניים אחוריות לצורך טיפול בנזק שנגרם לשן בעקבות עששת או שבר.
כלומר, שן שזקוקה לשחזור אסתטי, בדרך כלל נרחב ומשום כך מומלץ שיהיה מודבק, יכולה להיות משוחזרת על ידי מילואה.
השיניים המיועדות לקבלת מילואה, צריכות להיות תקינות בסך הכל, פרט לצורך בשחזור הגדול, ללא טיפולי שורש וכדומה, דבר אשר מנחה אותנו ליצירת מבנה וכתר ולא מילואה.
שאלה:
למה עלות המילואה יקר כל כך בהשוואה לסתימה לבנה רגילה ?
תשובה:
עלות המילואה גבוהה יותר מסתימה רגילה משום שהמילואה מבוצעת מחומרים מיוחדים, במעבדת השיניים, כך שיש לטיפול זה, בדומה לכתרים, גם הוצאות מעבדה נוספות.
בנוסף, המילואה מבוצעת בשני מפגשים נפרדים, כשבדרך כלל כל התהליך ומשך זמן הטיפול כפול, השימוש באלחוש, חומרי המטבע, שחזור זמני מיוחד ועוד.
במרבית המקרים, העלויות בביצוע המילואה קטנות לעומת האפשרות השניה לטיפול, שהיא טיפול שורש
מבנה וכתר, כמו גם התועלת בשמירה על עתיד השן בעקבות כך.
שאלה:
במה טובה יותר המילואה לעומת סתימה לבנה אחורית רגילה ?
תשובה:
הבעיה הגדולה של הסתימות הלבנות היא ההתכווצות במהלך הקשייתן.
היתרון במילואה, שבמהלך הקשייתה, בתהליך המעבדתי המתקדם, היא מיוצרת בהתאמה מירבית לחלל השן, כך שבמהלך הדבקתה לשן, מרווחי ההתכווצות של חומרי ההדבקה הם זניחים ומתקבל איטום מצויין בגבול השחזור.
שאלה:
האם ניתן להתייחס לשן עם מילואה בצורה רגילה ?
תשובה:
מומלץ לא לנסות להפעיל לחץ מיוחד על השיניים עם מילואה, פרט לכך אין כל הבדל לשן רגילה.
היתרון במילואה הוא בכך שניתן להתיחס אליהן, כמו כל סתימה אחרת, כחלק אחד עם השן והדרך הטובה
ביותר לשמור על המילואה והשן, היא במניעת עששת משנית, כרגיל, על ידי צחצוח יעיל, העברת חוט והפלרה.
שאלה:
מהם היתרונות והחסרונות בביצוע מילואה מחרסינה לעומת מילואה מחומר מרוכב ?
תשובה:
מילואה מחרסינה נחשבת לאסתטית יותר ושומרת טוב יותר על הצבע והברק לאורך שנים.
מכיוון שהחרסינה קשה, היא שבירה יותר וקשה יותר לתיקון בעת הצורך, כמו גם שוחקת יותר את השן הנגדית.
מילואה מחומר מרוכב, תואמת יותר לקשיות וגמישות השן, לכן פחות שבירה וניתנת לתיקון בקלות יחסית,
אינה שוחקת את השן הנגדית, אך מצד שני הצבע והברק שלה עלולים להשתנות לאורך השנים.
בשנים האחרונות קיימים חומרים מרוכבים מתקדמים, דבר ששיפר את תכונותיהם וקידם את השימוש במילואה.
טיפולי אסתטיקה דנטלית או טיפולי שיניים קוסמטיים הוא הכינוי למגוון טיפולים שתפקידם לשפר את מראה החיוך ולתקן שיניים שבורות, סדוקות, מוכתמות, שחוקות, בעלות סדר וצורה לא תקינה כמו גם צפיפות או ריווח של השיניים.
משמעות המילה "אסתטיקה" היא יופי. מושג היופי הוא מורכב ביותר וניתן לומר שהאסתטיקה היא בעיני המתבונן, שהאסתטיקה היא עניין תרבותי וכן שהאסתטיקה היא עניין שיכול להשתנות עם הזמן, כמו אופנה.
דוגמאות לכך שיש שונות עצומה בהגדרת האסתטיקה הדנטלית בין אנשים ניתן לראות בשימוש בטיפולי שיניים ככתרים מזהב מלא או שיוף צורני לשיניים (חידוד, קיצור) בתרבויות מסויימות בהן טיפולים אלה מוגדרים "אסתטיים".
רפואת שיניים בעולם המערבי עסקה, עד לפני שנים לא רבות, בפעולות שעיקרן ריפוי מחלות וכאבים בחלל הפה. בשנות התשעים, לאור המהפכה התקשורתית, עלתה המודעות והדרישה של האנשים לאסתטיקה של גופם בכלל וכחלק מזה לטיפולי שיניים אסתטיים.
בדברנו כיום על רפואת שיניים אסתטית, אנו מדברים על תפיסה כוללנית של שאיפה ליחסים מושלמים בין חלל הפה לרקמות הפנים ובין השיניים עצמן, הרמוניה, סימטריה וניסיון להיצמד למודל תיאורתי בו השיניים מיושרות לחלוטין ללא צפיפות או מרווחים ומשתלבות בצורה מושלמת עם החניכיים, השפתיים ושאר הפנים, כשהן צחורות ומבריקות - "חיוך של מיליון דולר".
סוגי טיפולי שיניים המתאימים להגדרה - "רפואת שיניים אסתטית"
1) סתימות - שחזור השן על ידי חומר בצבע השן.
2) סתימות ושחזורים יצוקים - שחזור השן על ידי חומר בצבע השן המיוצר במעבדה.
3) הבהרת שיניים - הבהרת גוון השן לגוון בהיר ולבן יותר.
4) יישור שיניים - יצירת יחסים מושלמים בין השיניים, בין הלסתות ובין השיניים לחניכיים והשפתיים.
5) ציפוים על חזית השן - שינוי גוון השן, צורתה וגודלה על ידי הדבקת חומר חיצוני על משטח הקדמי של השיניים.
6) ניתוחי חניכיים - שינוי מיקום החניכיים על השן ובהתאם קיצור או הארכת כותרת השן.
7) השחזה צורנית - שינוי צורת השן והתאמתה לשכנותיה על ידי שיוף חומר השן.
8) התאמת תכשיטים לשיניים - בהדבקה לשן או כיחידה נשלפת.
9) כתרים ללא מתכת - כתרים העשויים חרסינה מלאה על כיפה מיוחדת מתכתית דקה או מאלומינה / זירקוניה.
10) תותבות ללא ווים מתכתיים - ווים העשויים מאצטל או ווים גמישים בצבע החניכיים.