נכתב על ידי דר' אריאלה קונלי - רופאת שיניים המטפלת בעיקר בילדים
הביקור הראשון של ילד/ה במרפאת השיניים, מומלץ כבר עם בקיעת השיניים הראשונות, או סביב יום ההולדת הראשון. בביקור זה הרופא/ה מוודא קיום התפתחות תקינה של המשנן, מאבחנים גורמי סיכון וצורך בטיפול. כמו כן, בביקור זה, הרופא/ה מדריך/ה את ההורה לצחצוח יעיל של שיני הילד מרגע בקיעת השן הראשונה, הצורך בטיפול מניעתי וחינוך לתזונה נכונה, למניעת התפתחות בעיות עתידיות בשיניים.
הביקור הראשון אצל רופא השיניים (כמו גם, הביקורות, כל חצי שנה לאחר מכן), מהווים גורם מכריע באופן שיתוף הפעולה של הילד בטיפולי שיניים לכל עתיד חייו.
החל מהביקורת בגיל 3, בה אמור להיות כבר, שיתוף פעולה טוב יותר וכן, את כל שיני החלב בפה, יוכלו הרופאים לבצע ביקורת מלאה כולל צילומי רנטגן בעת הצורך.
רבים מאד הם ההורים, הסובלים מחרדה מטיפולי שיניים מסיבות שונות (שחלקן הגדול, קשור לביקורים הראשונים שלהם, ההורים, במרפאות שיניים בילדותם). רובם, מעבירים זאת לילדיהם, באופן מודע או בלתי מודע, אפילו על ידי שימוש במשפטים כמו: "אל תדאג, זה לא יכאב", או "אל תפחד", כמו גם, מהדוגמא שהם נותנים בעניין זה בבית, בחיי היומיום והתייחסותם, המילולית והבלתי-מילולית, לטיפולים שהם עוברים.
על מנת למנוע מילדינו להפוך למטופלים חרדים בעצמם, יש באפשרותנו היום, "לשבור" את המעגל ועלינו כהורים לוודא, שההתנסות הראשונית לילדינו, במרפאת השיניים, תהיה חיובית ובלתי נשכחת לטובה.
משום כך, קיימת חשיבות רבה להתחיל לבקר במרפאת השיניים מגיל צעיר לבדיקות תקופתיות שגרתיות, עוד לפני שמתעורר הצורך בטיפול, זאת על מנת להתרגל למרפאה, לרופא/ת השיניים ולאביזרים מסביב.
אין לדחות את הבדיקה השגרתית, בטענה כי "הילד מרגיש טוב" או "אין לו בעיות בשיניים", אפילו אם זה נכון. הגרוע מכל, הוא להגיע רק לאחר הופעת סימנים של כאבים, נפיחות ועוד, כשאז יש צורך לטפל מיידית, ללא שלבי הכרות מוקדמים. במצב לא רצוי זה, הסיכויים ל"טראומה" לילד ולקושי בטיפולים, הנוכחיים והעתידיים גדול יותר. מצב זה נוצר, לאור הקשר שהילדים מוצאים, במקרה הזה, בין כאב ומפגש עם המרפאה. לא מספיק שהם מגיעים עם כאב לטיפול, קיים קושי רב יותר לטפל בילדים שמגיעים עם כאב, הם פחות סבלנים ותחושותיהם פחות נוחות מהטיפול, כך שהזיכרון העיקרי שלהם מהמפגש הוא שלילי ומזאת יש להימנע.
לילדים שכבר נפגעו, בשלב מוקדם, הרבה יותר קשה לבנות את האמון מחדש, להגיע לטיפולי שיניים, באווירה חיובית ולהיות אדם המטפל בשיניו בצורה קבועה ומסודרת לאורך חייו כילד וכמבוגר.
חשוב להקפיד ולבחור להגיע לרופא/ת שיניים מנוסה בטיפול בילדים, סבלני/ת ובעל/ת גישה מיוחדת, שיקדישו זמן בפגישה הראשונה להסבר מתאים על המרפאה, הטיפולים והמכשירים, בהתאם לגילו של הילד וליכולת הבנתו. רופאי שיניים המיומנים בעבודה עם ילדים, יודעים גם לנווט היטב את מהלך המפגש עם הילדים, לתועלת המשותפת של כולם - בריאות חלל הפה של הילד/ה.
אם נדאג לכל זה, הרי שהילד יצא מהביקור נינוח, בהרגשה טובה ועם מוטיבציה חיובית לטיפול ולביקור חוזר במרפאה.
נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה