כלי נגישות

בימינו מחויבת כל מרפאת שיניים להחזיק מכשיר עיקור (סטריליזציה) מקצועי אשר נקרא אוטוקלאב (Autoclave) כחלק מפרוטוקול למניעת העברת זיהומים.
מכשיר זה יוצר סטריליות של מכשירים הנמצאים בתוכו ועוברים תהליך שנמשך לרוב כ- 40 דקות, בו הם נחשפים לחום גבוה, לחץ אטמוספירי מוגבר ואדים.

מרבית המוצרים העוטפים את סביבת העבודה של המטופל, כמו גם חלק מהרכיבים אשר נמצאים בפיו במהלך הטיפול, הינם חד פעמיים ונזרקים מייד עם סיום הטיפול.

לעומת זאת, קיימים כלים רבים אשר משום עלותם הגבוהה, אין אפשרות להשליכם והם מיוצרים מחומרים ובשיטות מיוחדות, כך שיוכלו לעמוד בשימוש רב פעמי ובתהליכי הניקוי - חיטוי - סטריליזציה, בין מטופל למטופל.

משמעות העניין למעשה, שמרפאה פעילה, מחזיקה מספר מסויים של ערכות כלים - "סטים", כשלאחר שימוש בסט כזה, הוא לא יוכל לחזור לשמש בטיפול נוסף בחלל הפה, אלא רק לאחר שסיים לעבור מחדש את כל תהליך הניקוי - חיטוי - עיקור, כסט "חדש" וסטרילי. 

לא את כל הכלים והציוד שבמרפאה, ניתן להכניס למכשיר האוטוקלאב, בין מטופל למטופל, לדוגמא: כיסא הטיפולים עצמו או מוצרים העשוים פלסטיק שאינו עמיד בחום הגבוה של האוטוקלאב.  מוצרים אלה יעברו חיטוי על ידי שימוש במגבוני חיטוי מיוחדים, תמיסות חיטוי, ספריי עם חומר חיטוי וכדומה.

תהליך הסטריליזציה של הכלים במרפאה כולל לרוב את דברים הבאים:

  1. ניקוי חיצוני של הכלים.
  2. הכנסה לתמיסת חיטוי להשרייה.
  3. ייבוש, עיטוף והכנסה לאוטוקלאב.
  4. מעבר מחזור עיקור בתוך האוטוקלאב.


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
האם כל הכלים במרפאה הם חד פעמיים ?

תשובה:
לא, רוב הכלים במרפאת השיניים הם כלים רב שימושיים.
למרות מאמצים קבועים של כל הגורמים, לא ניתן לייצר את כל הכלים והציוד במרפאת השיניים, בצורה איכותית, ככלים חד פעמיים ומשום כך עדיין משתמשים בכלים איכותיים ממתכת או פלסטיק מיוחד אשר עוברים תהליכים מיוחדים של ניקוי, חיטוי וסטריליזציה.

מבחר האפשרויות של רופאי השיניים לשימוש במכשירים וכלים חד פעמיים הולכת וגדלה.

לעומת זאת, מדינות שוחרות איכות סביבה בצורה קנאית, מפחיתות בהדרגה את השימוש בכלים חד פעמיים, המצטברים כזבל ומזיקים לסביבה.

שאלה:
מהו התהליך שיעבור כלי, שאינו חד פעמי, מסיום הטיפול במטופל/ת קודמ/ת ועד שישמש לטיפול אצלי בפה ?

תשובה:
כלים חד פעמיים נזרקים לפח בסיום הטיפול ובמקומם מותקנים חדשים.
כלים אחרים עוברים תהליך של ניקוי ראשוני ולאחר מכן מושקעים בתוך נוזל חיטוי למשך כעשרים דקות.
כתלות בסוג הכלי, צרכיו ושימושיו, יועבר לשימוש נוסף או יוכנס לתוך מעטפה מיוחדת ויועבר למכשיר הסטריליזציה - האוטוקלאב.

אפשרות נפוצה נוספת לחיטוי מהיר היא בעזרת מכשיר, המכיל כדוריות זכוכית מחוממות ואשר לתוכו מניחים את הכלי המתכתי, כשהכדוריות הזכוכית הקטנות והמחוממות עוטפות אותו, נוצר תהליך החיטוי.

משנת 2003 קיימת תקנה המחייבת שימוש באוטוקלאב בכל מרפאות השיניים.

שאלה:
איך מתגוננות מרפאות השיניים בפני פגיעה מאיידס או צהבת זיהומית ?

תשובה:
הידבקות במחלה זיהומית ממטופל/ת במרפאת השיניים אפשרית ומסכנת הן את צוות המרפאה והן את המטופלים האחרים.
הצוות הרפואי מגן על עצמו במהלך הטיפול על ידי שימוש בכפפות, מגן לעיניים ומסכת פה.
לצורך הגנת המטופלים מחטאים את משטחי העבודה, הכלים והמכשירים שאינם חד פעמיים, משליכים ומחליפים את כל הכלים החד פעמיים, בין מטופל למטופל.