הארכת כותרת היא תהליך כירורגי שנועד להאריך את חלק השן הגלוי בפה, כלומר את הכותרת הקלינית, על חשבון הפחתה באורך ומכאן גם את שטח האחיזה של שורש השן בעצם הלסת.
במרבית המקרים הצורך בביצוע הארכת כותרת נובע מבעיה שיקומית, בשן שגובה הכותרת שלה קטן, אז ברור שאחיזת השחזור החדש תהיה מופחתת. בנוסף, מבוצע התהליך לצורך ביצוע שחזור משמר, במצב שחלל השן מצוי תחת החניכיים או בביצוע שיקום שגבולותיו אמורים להיות על גבי חומר שן בריא, כמו גם במצבים בהם כותרת השן נראית קצרה וטיפול זה יועיל מבחינה אסתטית.
במהלך הארכת הכותרת "מורידים" את גובה החניכיים והעצם באזור כך שנוצרת כותרת ארוכה יותר ושורש "קצר" יותר. המהלך דומה למהלך של סילוק חלק מהאדמה סביב גזע העץ, כך שהעץ נראה יותר גבוה אך שורשו "קצר" יותר.
חסרונו העיקרי של התהליך הוא בכך שאנו "מאבדים" אחיזה של השן בחניכיים ובעצם על חשבון חשיפת כותרת השן.
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
הרופא אמר לי שבעקבות החור הגדול שהיה לי בשן, אין לו דרך לשקם את השן בלי הארכת כותרת, למה לא מספיק לעשות כתר ?
תשובה:
לרוב, כשחלל השן גדול, עמוק ונרחב מגיעים לטיפול שורש, ממנו ממשיכים למבנה (שממלא גם את כל החלל הגדול ועמוק באזור החניכיים) וממנו יש צורך להמשיך לכתר שיחבוק את כל השן ושגבולותיו מצויים על אזור בשן שאין בו עששת נוספת ואיננו חומר המבנה עצמו.
בעזרת תהליך זה אנו מקבלים כותרת ארוכה יותר וחשיפת שורש בריא יותר, כך שהשחזור החדש יכול, יותר בקלות, לאחוז טוב את השן כשגבולותיו באזור מתאים יותר על השן ובגבול החניכיים.
נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה