כלי נגישות

הקידמה הטכנולוגית, מביאה עימה חידושים ופיתוח חומרים מתקדמים גם לרפואת שיניים.

בתחום הכתרים וגשרי החרסינה, השתמשנו, לאור הצורך בחוזק ואסתטיקה, בשיקום שמוגדר כחרסינה מאוחה למתכת (PFM - porcelain fused to metal). כתר או גשר עשוי חרסינה שעברה איחוי למתכת מסוגים שונים, כלומר: מתכת - כבסיס פנימי חזק ויציב וחרסינה - כציפוי אסתטי.

הבעייתיות בסוג זה של כתרים, היא בעיקר בתחום האסתטי, משום שהמתכת החזקה מצליחה לשאת את כוחות הלעיסה בפה, אך צבעה אפור או צהוב, דבר שמשתקף מתחת לשכבות החרסינה.
על מנת להפחית את ההשתקפות הזו, פועלים רופאי השיניים והטכנאים בכמה מישורים, כגון:
1. הורדת שכבת חומר שן גדולה מאד בצד הפונה לחיוך, על מנת לאפשר ייצור שכבה עבה יותר של חרסינה שתמסך על צבע המתכת (החסרון הוא בהחלשת מבנה השן והפחתה ביכולת האחיזה שלה את השחזור).
2. בניית שכבת חומר אטום (Opaque) בצבע בסיס השן ככיסוי ישיר על מתכת, על מנת שהצבע הטבעי של המתכת לא ישתקף (החסרון הוא בהשתקפות החומר האטום עצמו ובהפחתת עומק שכבת החרסינה עצמה אשר היא יוצרת את המראה הטבעי של השן - גוון, שקיפות וכדומה).
 

בשנים האחרונות, אנו עדים להתפתחויות מרשימות בתחום החומרים, אשר מאפשרת לנו להציע כתרים וגשרים, אשר בנקודת זמן זאת, עדיין מוגדרים כ"מיוחדים" ויוקרתיים, כשיתרונם הגדול הוא שליבת הכתר איננה מתכתית אלא מחומר קרמי בהיר וחזק כמו אלומינה וזירקוניה.
בעזרת חומרים בהירים אלה כליבת הכתר, אין צורך בחומר אוטם צבע על מנת למסך את הצבע הטבעי שלהם והצורך להוריד כמות נכבדת מחומר השן בצד הפונה לחיוך, קטן משמעותית.

בנוסף, שינויים בטכנולוגיית ייצור הכתרים, מאפשרת את בניית הכתר בשיטות דיגיטאליות חדשניות (העתקת צורת השן על ידי סריקה דיגיאלית, תכנון בעזרת מחשב ומכשירי כרסום וחריטה ממוחשבים) אשר ניתן בעזרתן כיום לכרסם כתר שלם או את ליבת הכתר מתוך גוש מוכן.

לחומרים אלה הותאמו כלים, חומרי חרסינה ושיטות עבודה, במרפאה ובמעבדה.

השימוש בשיקום מחומרים אלה הולך ותופס מקום, אך לפחות כרגע, מעדיפים שימוש שלהם באזורים קדמיים ונמנעים לדוגמא מביצוע של גשר ארוך מחשש לסדקים.

 


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
מתי כדאי לעשות כתר או גשר ללא מתכת ?

תשובה:
ניתן לבצע כתרים ללא מתכת, בכל מצב בו יש צורך באסתטיקה מעולה וסיכויי שבירות נמוכים, משום כך, כתרים אלה יבוצעו בעיקר באזורים קדמיים, בהם החשיבות לאסתטיקה גבוהה.

גשרים ללא מתכת יהיו בדרך כלל באזורים קדמיים, או גובלים בשן אחורית, כשמרווח השיניים, כלומר מספר השיניים החסרות, קטן מאד.

יחד עם התקדמות החומרים והשיטות, עולה אורך הגשר המתאפשר ללא חשש לשבירתו !

שאלה:
האם ניתן להתייחס לשן עם כתר ללא מתכת בצורה רגילה ?

תשובה:
מומלץ לא לנסות להפעיל לחץ על השיניים עם כתר או גשר ללא מתכת, פרט לכך אין כל הבדל לשן רגילה.

היתרון בכתרים אלה הוא בכך, שניתן להתיחס אליהן כחלק מהשן, כך שיש לנקות עם מברשת וחוט בצורה רגילה והדרך הטובה ביותר לשמור על כתרים אלה, היא על ידי מניעת עששת משנית בעזרת צחצוח טוב, העברת חוט והפלרה, כמו גם מניעת שימוש בשיניים הללו לחתוך חוטים או מאכלים קשים ו"פיצוחים" סגורים.

שאלה:
מהם היתרונות והחסרונות בביצוע כתר ללא מתכת מחרסינה, לעומת כתר כזה מחומר מרוכב ?

תשובה:
כתר מחרסינה ללא מתכת נחשב לאסתטי ביותר ושומר טוב יותר על הצבע והברק לאורך שנים, אך מכיוון שהחרסינה קשה, היא שבירה יותר וקשה יותר לתיקון בעת הצורך, כמו גם שוחקת יותר את השן הנגדית.

כתר מלא מחומר מרוכב, תואם יותר לקשיות וגמישות השן, לכן פחות שביר וניתן לתיקון בקלות יחסית, אינו שוחק את השן הנגדית, אך מצד שני הצבע והברק שלו עלולים להשתנות לאורך השנים.

בשנים האחרונות קיימת התפתחות מואצת בחומרים מרוכבים מתקדמים וחרסינה לכתרים, דבר ששיפר את תכונותיהם וקידם את השימוש בכתרים וגשרים מסוג זה.