כפי שכבר ראינו, רפואת השיניים המודרנית מתרכזת בתהליכי מניעה, כך שכיום הגנה בפני חבלות לאזור הפנים וחלל הפה, מקובלת מאד כטיפול מניעתי במטופלים החשופים לפגיעה זאת, כמו העוסקים בענפי ספורט שונים.
בכל ענף ספורטיבי, קיימת סכנה כלשהי לחבלה לאזור הפנים ולאזור חלל הפה. כתלות בסוג הפעילות הספורטיבית, מהירות הפעילות והסביבה בה היא מתרחשת, יחשבו ענפי ספורט מסוימים כמסוכנים יותר ובעלי סבירות גבוהה יותר לחבלות גוף בכלל ובאזור חלל הפה בפרט.
אזור הפנים ובייחוד אזור הלסתות וחלל הפה, נמצאים בחזית הסופגת. ברוב ענפי הספורט ובכלל, אנו פונים עם פנינו לכיוון האתר בו מתרחשת הפעילות. משום כך, אזורים הקרובים יותר לאזור הפעילות, חשופים יותר לפגיעה, בייחוד עם הם בולטים קדימה כמו הלסתות ובמיוחד השיניים הקדמיות.
החבלות נובעות בדרך כלל באופן ישיר מהספורט עצמו, כמו במהלומה לאזור הפנים, תוך כדי קרב באחת מאומנויות הלחימה שונות או בצורה עקיפה, כמו בנפילה מהאופניים במהלך מרוץ. ככל שהפעילות אינטנסיבית ומהירה יותר קיים סיכוי גבוה יותר לפגיעות ישירות ועקיפות.
החבלות כוללות:
1) רקמות רכות - חבלה, שריטה, שפשוף, מכה, שטף דם, חתך וכדומה.
2) שיניים - תנועה של שן בלסת, שברי שיניים בדרגות שונות, יציאת שן מהלסת.
3) עצמות הלסת - סדקים ושברים מסוגים שונים.
4) זעזוע מוח - מעבר החבטה מהלסת לגולגולת.
קיימים סוגים שונים של סדי הגנה ספורטיביים, הנבדלים בעיקר באזורי ההגנה, צורת הסד, החומר ממנו הסד עשוי והצבע שלו. הרופא/ה והטכנאי שמייצרים את הסד, מתאימים את סוג הסד לסגנון הספורטאים ולענף הספורט באופן ייחודי.
הסד מתבצע בדרך כלל בשני מפגשים. בראשון מעתיקים את צורת השיניים על ידי מטבעים של סיליקון אותם שולחים למעבדת השיניים. במפגש השני בודקים, מתאימים ומוסרים את הסד למטופל/ת.
אצל ילדים העוסקים בספורט, יש לקחת בחשבון, שיש צורך להחליף את הסד, כל תקופה קצרה, לאור השינויים שחלים בלסתות ובמיקום השיניים תוך כדי ההתפתחות.
FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:
למה צריך להחליף את סדי ההגנה כל תקופה קצרה אצל הילדים ?
בניגוד למבוגרים, לסת הילדים והנערים ממשיכה להתפתח, כלומר מיקום השיניים וצורת הלסת משתנה.
היה ולא נחליף את הסד אחת לתקופה, נקבל אחת משניים: חוסר התאמה של הסד לפה או קיבוע של המצב בצורתו בעת נטילת המידות לסד, למרות המשך התפתחות הפנים והלסתות.
איך כדאי לשמור על הסד, כשהוא לא בפה ?
הדרך הנכונה היא לנקות אותו, לשטוף אותו ולשמור עליו בתוך קופסא מיוחדת כמו של תותבות.
מידי פעם ניתן לשטוף אותו בחומר המכיל כלורהיקסידין 2% ולהשאירו עם החומר לחיטוי !
האם הסד יכול למנוע כל חבלה באזור ?
הסד הנפוץ מגן בעיקר על השיניים ומעט על הרקמה הרכה. ההגנה היא בעיקר על השיניים הקדמיות העליונות, אשר פגיעות יותר עקב מיקומן.
הסד אינו יכול למנוע לחלוטין חבלה ובמיוחד ברקמות הרכות ובעצמות הלסת והפנים, בייחוד במצבים של חבלה קשה.
במקרה של חבלה קשה לאזור המוגן, עלולים אנו להיפגע, גם השיניים המוגנות, אך בעוצמה מופחתת.
האם ההבדל בין סד מותאם אישית לסד שמכינים לבד במים חמים, מצדיק את ההפרש במחיר ?
איכות הסד שמבוצע בהתאמה אישית, על ידי מטבע של רופא/ת שיניים ויציקת טכנאי, גבוהה בהרבה והתאמתו לשיניים טובה הרבה יותר, כך גם יכולתו להגן על המשנן.
לגבי הפרשי העלויות... כמו תמיד השיקולים וההחלטה הם אישיים.
נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה