כלי נגישות

מחלות החניכיים הן הגורם העיקרי היום לאיבוד שיניים מחלל הפה. מחלות החניכיים הן לרוב כרונייות ואינן כואבות או מורגשות על ידי המטופלים. מחלות החניכיים מתגלות לרוב על ידי רופאי השיניים הכלליים, במהלך בדיקה שגרתית ואשר לאחר בירור ראשוני, בדרך כלל מפנים את המטופלים לרופאים מומחים ברפואת חניכיים להמשך בירור הנושא ובעת הצורך, טיפול במחלתם.

 מחלות חניכיים הן מחלות הפוגעות במערכת האחיזה של השן בפה, כלומר ברקמות העוטפות את שורש השן, בהם שכבת הצמנטום על שורש השן, סיבי החיבור, החניכיים והעצם. המחלות מתאפיינות בחניכיים נפוחות הנפרדות משורש השן (נוצרים כיסים), הפרשה מכיסים אלה, נסיגת חניכיים ורווח בין השיניים, נסיגת עצם הלסת וניידות של השיניים, לעיתים גם ריח וטעם לא נעים בפה.

smokers

תצלום המדגים מחלת חניכיים ודלקת חניכיים סוערת המפושטת בכל אזורי השיניים,
מחלת החניכיים והדלקת נוצרו בעקבות רמת היגיינה נמוכה והזנחה במשך שנים.

מחלות החניכיים הן קבוצה של מחלות פרוגרסיביות (מתקדמות ומתדרדרות עם הזמן) הנבדלות זו מזו באזורי הפגיעה בשיניים (מקומית או מפושטת), בעוצמת הפגיעה (התחלתית, בינונית או מתקדמת) ובעיתוי שלה (על פי גיל התפתחותה, בגיל הילדות או בגיל מבוגר).
מחלות החניכיים נגרמות לרוב כתגובה דלקתית לשכבה של שאריות וחיידקי חלל הפה (נקראת רובד או פלאק), המצוייה לרוב על גבי השיניים בייחוד בגבול עם החניכיים וכן גורמים מגרים אחרים כמו אבנית ושולי שחזורים לא תקינים, שינויים הורמונאליים במצבים כמו התבגרות או הריון, מצבים גופניים כמו סכרת או דיאטה ונטילת תרופות מסוימות.
בנוסף, נמצא גם קשר תורשתי ואתני למחלות החניכיים, כלומר במצבים רבים, נראה שילדים להורים שסובלים ממחלות חניכיים סובלים גם הם.

splint

תצלום המדגים מחלת חניכיים מתקדמת באזור הקדמי של הלסת התחתונה,
מחלת החניכיים גרמה לאבדן תמיכת עצם ונסיגת חניכיים, תנועת שיניים ופתיחת רווח בינהן.

סילוק שאריות המזון, יחד עם חיידקי הפה, על ידי צחצוח תקין, פעמיים ביום לפחות, הוא המפתח לצמצום והעלמת דלקת החניכיים כמו גם למיתון מחלת החניכים. כשהפה נקי משאריות וחיידקים ואין דלקת חניכיים, אנו מצמצמים מאד את האפשרות לפריצת מחלת חניכיים, אך גם אם היא קיימת, קצב התקדמותה והתדרדרותה, איטי מאד.

ברגע שאובחנה מחלת חניכיים, מומלץ לעבור לטיפול בעניין זה, לרופא/ה בעל/ת תואר מומחה ברפואת חניכיים. תחום זה נלמד כהתמחות בת כשלוש עד ארבע שנים נוספות בהמשך ללימודי רפואת השיניים.

טיפ מהרופא...
כל כך פשוט... צריך רק לצחצח את השיניים והחניכיים מהשאריות ואז, אין דלקת ויש סיכוי לכך שלא תהיה מחלת חניכיים, אבל גם אם תהיה, היא תתקדם לאט מאד וכך נוכל לשמור על החיוך הטבעי שנים רבות.

הגדרת הסוגים השונים של מחלת החניכיים עוברת מידי כל כמה שנים שינוי ועימה גם שינוי במושגים והמינוחים. באופן עקרוני מוגדרות מחלות החניכיים על פי מיקומן (מקומי, אזורי, מפושט-כללי), מצב פגיעתן (ראשוני, בינוני, קשה) ועוצמתן (עדינה, חריפה, הרסנית).
נייר העמדה הנוכחי הוא מסמך המסכם את החלטות ועדת ההסכמה בנושא "קווים מנחים לטיפול במחלות חניכיים", של המועצה המדעית של הסתדרות לרפואת השיניים, אשר פורסמו לאחרונה. (על מנת לפתוח את הקובץ יש להשתמש בתוכנת הקריאה אקרובט הנפוצה של Adobe Reader)


 FAQ - תשובות לשאלות נפוצות בנושא:

שאלה:
לאמא שלי יש בעיות בחניכיים, האם זה יקרה גם לי ?

תשובה:

חלק ממחלות החניכיים קשורות לתורשה ולכן ייתכן שגם לך תהיה מחלת חניכיים !
הידיעה מראש על מחלה זאת יכולה להיות לנו לעזר ולעודד אותנו להקפיד יותר על היגיינת הפה, וביקורים מסודרים אצל רופאי השיניים ומומחים לרפואת חניכיים, על מנת לצמצם כמה שיותר את הנזק ואת קצב התקדמותו.

 

 

נערך ע"י: דר' אורי שפריר - רופא שיניים - מרפאת שיניים "פה אחד" גדרה